Ennen kuin Suomi lähti teollistumaan 1800-luvulla, oli maamme kehittymätön talous. Pitkän yrittäjyyshistoriamme aikana nousimme kuin ihmeen kautta kehittyneeksi ja varakkaaksi hyvinvointivaltioksi.

Syy nousuumme oli tietenkin yrittäjien luoma teollisuus, jonka viennin kautta saimme valtavasti hyviä työpaikkoja ja taloudellista jakovaraa koko kansalle jatkuvasti enemmän.

Myös valtiolla oli roolinsa teollisuuden luomisessa. Vuosikymmenten varrella työehdot paranivat ja työaikakin lyheni. Saimme pitkät lomat ja kaksi päivää viikossa vapaata halutessamme.

Työväen asiat ovat hyvin tällä hetkellä Suomessa. Siis niiden, joilla vielä on töitä.

Kun katselee Suomen teollisuuden nykytilaa ja viennin jatkuvaa laskua, herää kysymys, onko Suomi enää kehittynyt valtio vai olemmeko jo menossa taaksepäin kohti pistettä, josta kaikki alkoi. Moni epäilee jo, että Suomi onkin pudonnut kaikessa hiljaisuudessa kehittymättömäksi taloudeksi.

Teemme siis vääriä asioita ja huonoja valintoja. Kuten oli esimerkiksi yhteisvaluutta euro.

Aalto-yliopiston Mika Helenius lataa Kauppalehdessä faktaa pöytään Suomen surkeasta nykytilanteesta akateemisen maailman näkökulmasta:

”Suomi on ylivelkaantunut kehittymätön talous, jolla ei ole omaa teollisuutta”.

”Teknillisen yliopistojen tehtäväksi on muodostunut vain perustutkimus ilman teollista kontekstia. Se on kansallinen katastrofi”.

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-on-ylivelkaantunut-kehittymaton-talous–jolla-ei-ole-omaa-teollisuutta/LN4E8WQL

Luvut paljastavat armottoman totuuden

Lukujen valossa näyttää pahalta, olemme menettäneet lyhyessä ajassa yli 100 000 teollisuustyöpaikkaa ja vienti on jälleen tänäkin vuonna laskenut 6 % EU:n sisämarkkinoilla ja 17 % ulkomarkkinoilla. Ruokavienti Venäjälle romahti 80 % parissa vuodessa (EU-pakotteilla löimme ”kirveen omaan nilkkaan”).

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/06/07/vienti-sakkasi-huhtikuussa-11-prosenttia/20166117/12?rss=t123

Suomen viennistä on kulutustuotteiden osuus hälyttävän vähäistä. Emme osaa enää valmistaa tuotteita, joita joku haluaa ostaa Suomen rajojen ulkopuolella. Omatkin kulutustuotteemme valmistetaan yhä useammin ulkomailla.

Tuhansien järvien ja lähteiden maahan jopa juomavettä tuodaan enemmän kuin täältä viedään!

Faktat alkavat valjeta, mitä pitäisi tehdä?

Suomi on kuin täysperävaunullinen rekka, jossa on henkilöauton moottori. Juuri ja juuri pysytään liikkeessä, mutta moottori on ylikuumentunut ja uhkaa leikata kiinni.

Yrityksiä, teollisuutta, kaupankäyntiä, ostovoimaa ja investointivoimaa tarvitaan lisää. Paljon lisää. Tarvitaan noin 200 000 yksityisen sektorin työpaikkaa lisää vientiin ja palveluihin, jotta moottori on jälleen riittävän suuri vetämään Suomi-rekkaa.

Siihen yksi hyvä lääke on täydellinen veroremontti.

Tarvitsemme ylöspäin suuntaavan maan verotusmallin, jotta yrityksiä, vientiä, työllisyyttä ja lopulta verokertymää saadaan kasvatettua.

Tällä nykymenolla, jyrkällä veroprogressiolla, moninkertaisella yritysverotuksella, palvelujen korkealla arvonlisäverotuksella, perintöverotuksella ja niin edelleen, on Suomen talous vaarassa tukehtua ja lahjakkaat ihmiset sekä parhaat kasvuyritykset jättävät tämän maan. Myös eläkeläiset muuttavat pois kiihtyvällä tahdilla.

Suomi tarvitsee uuden strategian, joka huomioi edellä mainitut faktat. Mallia voisimme ottaa esimerkiksi pikkuveljestämme Virosta, joka on EU:n vapain talous:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_taloudellisen_vapauden_mukaan

Poliitikkojen olisi lopetettava kateuteen perustuva populistinen äänten kalastelu. Ei voida ikuisesti toistaa mantraa ”ottakaa rikkailta” tai ”satsataan koulutukseen”. On alettava puhaltaa yhteen hiileen ja hyväksyttävä, että muutkin menestyvät kuin suuryhtiöiden johtajat.

Yrittäjät tämän maan nostivat, duunariensa kanssa, ja sieltä se menestys jatkossakin tulee, jos on tullakseen.

Luutuneet ideologiat, kuten esimerkiksi sosialismi ja kapitalismi, eivät kuulu tähän aikaan. Kummallakin on huonot jäljet.

Pitäisi ottaa maalaisjärki käyttöön ja tulisi edetä pragmaattisesti ratkoen yksi ongelma kerrallaan, aloittaen työttömyydestä ja huonosta verojärjestelmästä. Olisi myöskin hyvä toimia  hieman itsekkäästi, oman maan hyväksi.

 

Kuten suuri keksijänero Steve Jobs sanoi, pysytään nälkäisinä (stay hungry) oppimaan uutta ja kyseenalaistetaan (stay foolish) nykyiset toimintamallit, jotka eivät selvästikään toimi.

Veikko Vallin, yrittäjä