Jostain syystä suomalaisille PK-yrittäjille ei vielä suoda samaa verokohtelua omassa työssään kuin suodaan sijoittajille pankkipalvelujen kautta. Esimerkiksi pääministeri Sipilä käyttää pankkien tarjoamia”vakuutuskuoria” pyrkiessään kasvattamaan varallisuuttaan. Vakuutuskuori on instrumentti, jolla vältetään verojen maksaminen, kun sijoitus tuottaa ja rahat sijoitetaan uudelleen. Veroja maksetaan vasta kun sijoittaja ottaa itselleen rahaa ulos vakuutuskuoresta.

Kyseessä on Viron veromallin kaltainen järjestely. Pääomat saadaan hyötykäyttöön ja ne ovat rahojen omistajien käytettävissä uusiin sijoituksiin. Tämä on hyvä toimintamalli. Pääministerimme on toiminut viisaasti, jos kuori tuottaa.

Tässä tarkka kuvaus mitä vakuutuskuori tarkoittaa:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031121253117_uu.shtml

Koska Sipilä saa pääministerin palkkaa, ei hänen tarvitse ottaa rahaa ulos vakuutuskuoresta. Sijoitus siis kasvaa korkoa korolle periaatteella ja nollaverotuksen piirissä. Ja sijoitussalkku pysyy lisäksi piilossa uteliailta toimittajilta. (Sijoitusten piilottelu on ainoa outo asia tässä kokonaisuudessa.)

Pankkien tarjoama vakuutuskuori on siis verotuksellisesti suunnilleen sama kuin Viron veromalli

Itse pidän sijoituskuorta hyväksyttävänä ratkaisuna, jos meille yrittäjille suotaisiin sama verotuksellinen vipuvarsi omassa työssämme. Virossa niin on tehty ja siksi sinne syntyy koko ajan lisää yrityksiä kuin sieniä sateella. Ja verotulot kasvavat.

Virossa on arviolta 5000 suomalaisomisteista yritystä ja niissä työskentelee lähes 30 000 työntekijää. Eli voidaan sanoa, että Viron veromalli on hyödyllinen Virolle.

Jos Suomi ottaisi käyttöön Viron veromallin (eli saman mikä on sijoituskuorissa) niin pääministerikin voisi tulla piilosta ulos sijoituksineen. Tämä ei tietenkään olisi kivaa pankkien mielestä, koska nyt ne saavat helppoja tuloja pääministeri Sipilän kaltaisten sijoittajien palvelemisesta.

Suomesta yrittäjyysparatiisi

Suurin vaikutus yritysverotuksen päivityksellä olisi Suomen maabrändiin ja sitä kautta kansantalouteen. Maamme alkaisi näyttäytyä yrittäjyysparatiisina ulkomailla. Yrittäjyysparatiisi on eri asia kuin veroparatiisi. Yrittäjyysparatiisissa maksetaan veroja, mutta vasta kun yrittäjät itsekin tienaavat jotain.

Jos Suomesta tulisi yrittäjyysparatiisi niin täältä eivät kyvykkäimmät ihmiset lähtisi niin helpolla muihin maihin. Syntyisi liike-elämää ja työtä. Kaikki hyötyisivät kun  syntyisi tuhansia pieniä yrityksiä seuraavan 10 vuoden aikana.

Osasta pieniä yrityksiä kasvaisi keskisuuria ja joistakin voisi tulla jopa isoja.

Näin Suomen hyvinvointivaltio aikanaan syntyi. Mitään muuta tietä en näe hyvinvoinnin säilyttämiseksi.

Pääministeri Sipilän pitäisi nyt uskaltaa antaa meille yrittäjille samat työkalut menestykseen kuin hänellä itsellään on omassa sijoitustoiminnassaan.

Veikko Vallin, yrittäjä