Donald Trumpin suosio USA:n presidentinvaalien esivaalikierroksella on yllättänyt monet. Erityisesti vanha media on yllätetty housut kintuissa.  Moni toimittaja ei halua nähdä ympäröivää todellisuutta vaan katsoo maailmaa omien ideologisten lukulasiensa läpi. Siksi lehdet ovat täynnä herra Trumpia pilkkaavia kirjoituksia. Samalla pilkataan USA:n kansaa. Vanhan median ylemmyyden tunto on ennen näkemättömässä huipussaan.

Syitä suosioon pitää hakea hänen taustastaan, tyylistään ja teemoistaan, koska ne erottuvat muiden jenkkipoliitikkojen kompetenssista merkittävästi.

Koskaan aikaisemmin USA:n vaaleissa ei ole ollut yhtä taloudellisesti menestynyttä ehdokasta. Donald Trump on multimiljardööri, joka on luonut varallisuutensa kiinteistöalalta, siis kovan luokan yrittäjyydellä.  Isän jättämä perintö on moninkertaistunut. Trump on noussut konkurssien kautta voittoon.

Toinen menestystekijä on, että USA:n vaaleissa ei ole koskaan ollut verbaalisesti yhtä lahjakasta ehdokasta. Jopa Bill Clinton ja Barack Obama jäävät hopealle reagointinopeudessa. Herra Trump muodostaa salamannopeasti selkeitä ja helposti ymmärrettäviä lauseita kansalaisille tärkeistä teemoista.

Tärkein syy Trumpin menestykseen piilee kuitenkin hänen vaaliteemoissaan, vaikka sitä vanha media ei tarkoituksella halua myöntää. Se, että herra Trump puhuu painavaa ja loogista asiaa, halutaan peittää arvostelemalla hänen peruspoliitikoista poikkeavia persoonallisuuspiirteitään.

Trump lupaa työtä ja turvallisuutta

USA kärsii rakenteellisesta työttömyydestä. Mustien amerikkalaisten työttömyysaste on jopa 50% monilla alueilla. Myös muu teollisuuden työväenluokka kärsii kun tuotantoa siirtyy koko ajan pois USA:sta. Tähän herra Trump haluaa puuttua kaikin mahdollisin keinoin. Siksi matalasti koulutettu käsityöläiskansanosa luottaa häneen. Miksi sitä vastustetaan median taholta?

Trumpilla on myöskin paljon kannatusta koulutetussa keskiluokassa, jotka joutuvat maksumiehiksi kun teollisuus karkaa maasta.

Trump on luvannut tehdä kaikkensa, että autoteollisuus ja muut suuryhtiöt siirtävät tuotantonsa takaisin kotimaahan. Muun muassa Applen kännykkätuotannon herra Trump haluaa palaavan Kiinasta takaisin. Tähän hän tarjoaa lääkkeeksi mm. verojen alentamista. Tämä on täysin ymmärrettävä ja fiksu ajatus. Miksi sitä vastustetaan?

Trump haluaa myös, että ulkomaiden pankkitileillä makaavat triljoonat dollarit kotoutetaan takaisin kotimaahan. Nyt amerikkalaiset yritykset eivät voi sitä tehdä valtavien verojen pelossa. Tämänkin asian Trump on luvannut sopimuksin ratkaista, koska on taloudellisesti järkevää, että pääomat ovat yritysten kotimaassa turvassa ja investointeja lisäämässä. Miksi sitä vastustetaan?

USA:n turvallisuustilanne on huonontunut laittoman maahanmuuton seurauksena. Eli käynnissä on sama kehitys kuin täällä Euroopassakin. Liberaalipoliitikot ovat uhraamassa kantaväestön hyvinvoinnin maailmaa syleilevälle ideologialleen. Herra Trumpin kannattajat ovat tästä asiasta eri mieltä. Kyseessä on siis demokraattisen prosessin kautta tapahtuva valinta liberalismin ja konservatismin välillä. Miksi sitä vastustetaan?

Yrittäjä Trump vastustaa USA:n sotapolitiikkaa, jonka takia on kuollut tuhansia amerikkaisia sotilaita. Irakin sotaa (josta pakolaisuus parhaillaan syntyy) hän on vastustanut alusta saakka.

Valtaeliitti on huolissaan

USA:ssa (ja Euroopassakin) on pitkään ollut vallassa liberaalipoliitikkojen ja vanhan median liitto. Vanha media on kirjoittanut valtaeliittiä myötäileviä mielipiteitä. Kaikki muunlainen ajattelu on leimattu vanhoilliseksi konservatismiksi, joka on muka haitallista kehitystä kansakunnille.

Kun jostain ilmestyy karismaattinen ja sanavalmis konservatiivi, aloitetaan massiivinen mustamaalaaminen. Jos se ei onnistu pilkkaamalla ja valehtelemalla, otetaan rasisti- tai fasistikortti esiin. Näin on käymässä myös USA:ssa tällä hetkellä.

Kun herra Trump haukkuu häntä pilkanneen naistoimittajan, on hän tietenkin sovinisti. Kun herra Trump haluaa palauttaa 11 miljoonaa laitonta siirtolaista kotimaihinsa, on hän tietenkin rasisti. Kun herra Trump haluaa ajaa amerikkalaisen työläisen asiaa, on hän tietenkin fasisti. Ja ihan viimeisenä ässänä hihassa on narsistikortti, kun Trump sanoo olevansa parempi neuvottelija kuin nykyiset poliitikot ovat. Asiat ja käsitteet sekoavat kun tunteet käyvät kuumina.

Näin vanha media siis vastaa, kun se pelkää mielipidevaltansa menettämistä. (Se on jo isolta osin menettänyt sen uudelle medialle.)

Mutta… tässä on myös ongelma. Jos konservatiivista ja protektionistista ajattelua ei hyväksytä tasa-arvoiseksi  vastavoimaksi liberalismille vanhan median taholta, ei myöskään hyväksytä demokratiaa hallintomuotona.

Mikä siis on se seuraava hallintomuoto, jonka vanha media voisi hyväksyä?

Veikko Vallin