Kun katselee Suomen tilannetta yrittäjän näkökulmasta ja lukee talousuutisia valikoiden, niin huomaa mustien pilvien lähestyvän. Suomelle on todennäköisesti käymässä kuten Detroitin alueelle on jo käynyt, talous on ”ruostumassa”. Suomen historia muistuttaa Detroitin alueen taloushistoriaa lähes identtisesti, sillä erotuksella, että meillä menee toistaiseksi paremmin.

(Sanalle ”ruostevyöhyke” löydät selityksen kirjoituksen lopun linkeistä.)

Teollisuutemme kehittyi 1800-luvulta alkaen voimakkaasti ja tehtaita oli joka puolella Suomea. Alueittain tuotanto oli jakautunut muun muassa puunjalostukseen, koneiden valmistukseen, kenkiin, vaatteisiin ja kankaisiin.

Tampereen menestystarinan aloittivat James Finlayson, Emil Aaltonen, Wilhelm Von Nottbeck, Fabian Klingendahl ja monet muut yrittäjät. Kaikille kaupunkilaisille oli töitä heidän tehtaissaan ja vientikauppa kukoisti.

Muutos huonompaan alkoi 1970-1980 luvuilla. Viimeisen 10 vuoden aikanakin on yli 100 000 teollisuustyöpaikkaa kadonnut Suomesta.

Työttömyys on ennätyslukemissa. Tampereella on yli 21 000 työtöntä. Vielä minun nuoruudessani työttömyyttä ei juuri ollut Tampereella. Melkein kaikki ammattikoulun käyneet pääsivät johonkin tehtaaseen töihin, jos työ maittoi.

Aloitin työurani 18-vuotiaana (vuonna 1980) Finlaysonin lakana- ja pyyhekutomosta, jonka rakennukset seisovat ylväästi edelleen Tampereen keskustassa. Nyt niiden seinien sisällä on viihdettä; elokuvateattereita ja ravintoloita.

Se on ruostuvan Suomen kuva, entiset tehtaat ovat vapaa-aikakäytössä.

 

Nokian menestys loi harhan

Nokian matkapuhelinten ”mahdoton menestys”, kuten entinen Nokia-pomo Jorma Ollila sen sanoi kirjansa kannessa, oli todellakin mahdotonta. Se loi illuusion, että Suomi ei olekaan ruostumassa.

Tamperekin sai kuin taivaan lahjana tuhansia uusia työpaikkoja kännykkäteollisuudesta. Näytti, että legendaarinen työläiskaupunki jatkaa menestystarinaansa, vaikka piipuista ei tullutkaan enää savua.

Vuonna 2007 alkoi Nokian alamäki. Kännykkäjätin jalat eivät kantaneet kun isot pojat tulivat leikkiin mukaan. Applen perustaja Steve Jobs löi ensin Nokialta jalat alta iPhonella ja sitten heti perään paperiteollisuudelta (ja paperilehdiltä) iPadilla.

Opettavaista tässä on, että valtavan muutoksen aiheutti yksi kekseliäs yrittäjä tiiminsä kanssa. Yrittäjiensä mukana maat kukoistavat tai kuihtuvat.

 

Muuttoliike ulos Suomesta alkanut?

Palataan vielä Detroitiin, joka on isolta osin aavekaupunki. Yli puolet asukkaista (miljoona ihmistä) on muuttanut pois. Osa on muuttanut työn perässä, osa eläkkeelle etelään ja osa white flight-ilmiön takia. Asukkaista 80 prosenttia on mustia nykyään.

Todella hämmentävä on entisen mahtavan teollisuuskaupungin tilanne. Se alkaa muistuttaa afrikkalaista kaupunkia slummeineen.

Auton ja liukuhihnan keksijän Henry Fordin ajoista ollaan tultu rajusti alas. Detroit meni konkurssiin vuonna 2013. Alkoi eläkkeiden ja etuuksien pakkoleikkuut. Jäljelle jääneet asukkaat purkavat autiotaloja ja tekevät niistä huonekaluja.

Voisiko niin käydä jollekin Suomen kaupungille tai koko maalle? Voisiko Suomestakin muuttaa esimerkiksi puoli miljoonaa ihmistä pois? Teoriassa voisi. On ennenkin muuttanut. Esimerkiksi vuosina 1968-1969 pelkästään Ruotsiin muutti 40 000 ihmistä vuosittain. Ruotsissa oli töitä. Korkeimmillaan Ruotsissa oli 300 000 suomalaista työikäistä.

Tällä hetkellä Suomesta poistuu noin 15 000 ihmistä vuodessa. Ilmeisesti luku on suurempi, koska moni muuttaa mutta ei kerro sitä. Suomen avokätisestä sosiaaliturvasta ei kannata irtautua, ellei löydä virallista työtä.

Myös eläkeläiset kaipaavat etelän lämpöön, kuten Amerikassakin. Muuttoliike Espanjaan, Portugaliin ja Viroon on vilkasta.

 

Suomesta yrittäjien hyvinvointivaltio

Blogia ei kannata kirjoittaa vain synkistelläkseen. Kritiikkiin pitää tarjota ratkaisuja. Tässä tulee oma näkemykseni siitä, miten Suomi pysyy taloudellisesti pystyssä eli miten vältämme Detroitin kohtalon:

  1. Suomesta pitää tehdä yrittäjien hyvinvointivaltio. Se tarkoittaa kaikkien yrittäjyyttä rajoittavien verojen ja byrokratian poistamista. Ensiksi pitää poistaa yritysvero ja alkaa verottaa vain omistajien osinkoja (kuten Viro tekee). Samalla poistuisi älytön ennakkoverotus, jota ei liene missään muualla.
  2. Myös arvonlisävero pitäisi poistaa käsityöläisyrittäjiltä kuten partureilta, timpureilta, fysioterapeuteilta ja niin edelleen. Tai ainakin nostaa alaraja 100 000 euroon saakka. Ei ole mitään järkeä, että valtio saa käsityöläisen ansioista yli puolet, tai pahimmassa tapauksessa kaiken. Käsityöläisiä, vaikka ovatkin yrittäjiä, pitää verottaa kuten duunareita eli tuloveron on pakko riittää valtiolle. Tulevaisuuden duunari toimii yhä useammin toiminimen kautta.
  3. Alkoholivero pitäisi poistaa, ainakin ravintoloilta. Turismi kärsii Suomen omituisesta alkoholihinnoittelusta. Olemme kalliin maan maineessa. Lisäksi on järjetöntä, että annetaan niin iso osa alkoholibisneksestä Viroon.
  4. Sijoittajille pitää antaa samat mahdollisuudet kuin monissa muissa maissa on, eli heitäkin tulisi verottaa vasta kun muuttavat sijoituksensa käteiseksi. Jopa pääministeri Sipilä on ”piilottanut” miljoonia verovapaisiin vakuutuksiin, koska Suomessa ei ole kannustavaa sijoittajaympäristöä, kuten esim. Virossa on.
  5. Maahanmuuttoa tulee rajoittaa voimakkaasti. Pitää siirtyä vain työperäiseen maahanmuuttoon. Muuten elätettävien määrä räjähtää yli sen mihin meillä on varaa. Olemme ehkä jo ylittäneet sen rajan. Detroit olkoon tästäkin kehityksestä kauhuesimerkki.

Suomen maabrändiin tulisi liittää lause: Suomi on yrittäjien hyvinvointivaltio. Se edellyttää edellä mainittujen (ja muutaman lisää) muutoksien tekemistä välittömästi. Muuten ei Suomelle enää kunnian kukko laula.

Yrittäjät nostivat Suomen nykyiseen hyvinvointiin ja vain yrittäjät voivat Suomen siellä pitää jatkossakin. Mitään muuta keinoa kuin yrittäjyyden täydellinen vapauttaminen ylimääräisistä veroista ja byrokratiasta ei mielestäni ole.

Se mitä Suomen poliitikot tällä hetkellä tekevät on näpertelyä, jolla koitetaan leikata julkisen sektorin palkkakustannuksi. Varsinaiseen syyhyn eli yritystoiminnan ruostumiseen nuo keinot eivät auta.

Pitäisi kilpailla parhaan yrittäjyysvaltion tittelistä Iso-Britannian, Irlannin, Hollannin ja Baltianmaiden kanssa. Pitäisi luoda yrittäjille olosuhteet, joissa valtio ja byrokraatit eivät ole menestymisen esteinä. Suomesta pitäisi tehdä yrittäjien hyvinvointivaltio. Vain siten voimme jatkaa tällä hyvinvoinnin tasolla.

T. Veikko

Lisälukemista aiheeseen liittyen:

http://yle.fi/uutiset/teollisuuden_raju_syoksykierre__jopa_100_000_tyopaikkaa_havinnyt/8441383

http://www.hs.fi/kotimaa/a1456028194962

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/174109-kansanedustaja-suomesta-tulossa-laboratorio-maastapako-jo-alkanut

https://fi.wikipedia.org/wiki/Detroit

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruostevy%C3%B6hyke

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi_1960-luvulla

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/seura-juha-sipila-piilotti-miljoonansa-vakuutusjarjestelyin/PCcmk5dA