Tämä kirjoitus on suunnattu yrittäjille ja markkinoijille. Jos saatte tästä edes yhden hyvän uuden idean, on tämä ollut kirjoittamisen arvoinen tarina.

Olen ollut yrittäjänä yli 20 vuotta. Tuona aikana on tullut selväksi, että vain yksi asia ratkaisee sen kuka pärjää bisneksissä.

Se yksi asia latautuu tuotteen maineeseen, laatuun, erottuvuuteen ja kestävyyteen. Sanalla sanottuna BRÄNDIIN.

Myös yrityksen lisäarvo eli kannattavuus latautuu brändiin. Asiakas on valmis maksamaan luotettavasta brändituotteesta hieman enemmän. Sokerina pohjalla, lahjakkaimmat osaajatkin hakeutuvat töihin vahvaan brändiyhtiöön. Lahjakkuudet vastaavat tuottavuudeltaan kahta keskinkertaista työntekijää. Siitä se kannattavuus syntyy.

Vaan miten vahva brändi rakennetaan?

 

Alkuun kerron, että omistin ja johdin FAST-brändiä vuosien 1996-2009 välisen ajan ja tämä kertomus käsittelee tapahtumia tuolta ajalta. Vuoden 2010 alusta saakka minulla ei ole ollut enää mitään tekemistä FAST-brändin kanssa. Tuolloin myin omistukseni ja vaihdoin alaa.

Tarinan alku

Elettiin vuotta 1995 kun sain väkevän idean: kaikki merkit näyttivät minulle, että proteiinista tulee jättibisnes tulevaisuudessa. Siihen aikaan ei vielä puhuttu palautumisjuomista tai karppauksesta, eikä juuri kukaan kantanut saleilla sheikkeriä mukanaan. Vain innokkaimmat ”bodarit” käyttivät lisäproteiinia tai massanlisääjiä. Kreatiini tuli niihin aikoihin laajemmin tunnetuksi.

Kuten kaikilla yrittäjillä, minullakin oli useita ideoita mutta tämä ”proteiinimörkö” vyöryi mieleeni aamu toisensa jälkeen. Lopulta se tuli niin vahvana, että oli pakko toimia. Hakeuduin töihin alan firmaan ja aloin tehdä myyntityötä.

Keksin sanan palautumisjuoma, joka liitettiin työnantajani myymään Amino Drink kerta-annospussiin. Myynti ponnahti lähes 200 000 euroa ensimmäisen vuoden aikana, kun yhä useampi halusi palautua nopeammin treeneistään. Pidin aiheesta luentoja vauhdittaakseni myyntiä.

Visiot päässäni vahvistuivat ja kävin esittelemässä ne työnantajalleni. Uskoin, että olemme kymmenien miljoonien eurojen liiketoiminnan kynnyksellä, josta tällä firmalla olisi mahdollista napata merkittävä osa.

Sain tyrmäävän vastauksen: ”pysy sinä vaan myyntimiehenä, me hoidamme visioinnin”.

Otin lopputilin samalla hetkellä, noin minuutin harkinnan jälkeen. Ja päätin perustaa oman tuotemerkin ja rakentaa oman tiimin. Syntyi Fast Sports Nutrition.

 

Tee-se-itse-bisnesmieheksi

Olin vähän päälle kolmekymppinen tee-se-itse-bisnesmies. Siihen saakka olin ollut erilaisissa palkkatöissä ja kokeillut noin 8 eri ammattia. Minulla ei ollut mitään kokemusta markkinoinnista. Sanaa brändi en edes tuntenut. Silti reippaasti aloin brändiä rakentamaan.

Vuonna 1996 suunnittelin kuvassa näkyvän FAST-logon itse pienellä Mac-tietokoneellani. (Tämän 2016 vuoden alussa tuo Fast-logo kuopattiin ja nykyiset omistajat suunnittelivat uuden Fast-logon, byääää. No, kesti se alkuperäinen logo 20 vuotta markkinoiden puristuksessa, joten olen enemmän kuin tyytyväinen.)

Aluksi meillä oli nykyrahaksi muutettuna pääomaa vain 10 000 euroa ja hurja usko omaan tekemiseen.

Ensin oli löydettävä proteiinivalmistaja, pakkaukset ja pakkaaja. Alku oli hankalaa kuten lähes aina mutta lopulta saimme ensimmäiset proteiinijauheet pussiin ja markkinoille. Ensimmäinen asiakkaani oli Jyväskylän Luontaiskeskus. Omistajapari Inkku ja Lasse totesivat aluksi, että eivät ole kiinnostuneita ottamaan minulta tuotteita myyntiin, koska heillä oli jo proteiinia myynnissä.

Sanoin Lasselle, että otatko tuotteet ilmaiseksi myyntiin, kun en viitsi kantaa niitä takaisin Tampereelle. Siihen Lasse totesi, että ”tottakai, jos tarjous on noin hyvä!” Sovittiin, että he maksavat minulle, jos joku ostaa tuotteet. Muuten saavat pitää ne, jos FAST-pussit eivät myy.

Siitä se bisnes alkoi.

Oli valtava yllätys kun jälleenmyyjät alkoivat soittaa ja tilata lisää. Asiakkaat olivat ostaneet uudet tuotteet heti. Bodaus-lehden mainonta puraisi! Tuuletimme!  (Internet oli vasta lähtökuopissa siihen aikaan.)

FAST-tarina alkoi. Pienellä rahalla ja kovalla innostuksella.

 

Ostamisen psykologia

Heti toiminnan alussa oivalsin, että se joka kertoo parhaat tarinat ja palvelee parhaiten, voittaa pelin. Kilpailijoita oli paljon, sekä kotimaisia että amerikkalaisia. Aika monen kilpailijan toiminta oli heikkoa ja amatöörimäistä. Piti vaan tehdä asiat paremmin kuin muut, niin polku menestykseen avautuisi.

Yrittäjälegenda Sir Richard Branson on sanonut, että hän etsii uutta bisnestä sieltä missä on jo bisnestä mutta se tehdään huonosti. Se on hyvä neuvo.

Aloin tutkia ostamisen psykologiaa eli sitä miten ihminen valitsee useasta samanlaisesta tuotteesta oman suosikkinsa? Miten yrityksenä teemme valinnat asiakkaalle helpoksi? Miten asiakas valitsee juuri FAST-tuotteen?

Tähän kysymykseen kulminoituu kaikkien firmojen menestys, ellei oma tuote ole täysin uniikki ja suojattu. Sellaisia tuotteita on todella vähän. Mitä ahtaampaa markkinoilla on, sitä paremmin brändityö pitää tehdä.

Hankin bisneskirjallisuutta ja aloin tutkia psykologiaa. Törmäsin kirjaan nimeltä Oppimisen Vallankumous. Se muutti kaiken ajattelussani. Ymmärsin kuinka erilaisia ihmiset ovat ajattelussaan.

Ymmärsin myös, että heille pitää myydä heidän yksilöllisellä tavallaan. Ei riitä, että tarinan ymmärtävät itseni kaltaiset ihmiset. Kaikkien pitää ymmärtää kuinka hyvät tuotteet meillä on.

Kehitin itselleni brändityökalun, jonka olen nimennyt 5D Brändimalliksi. Kerron tästä lisää jatko-osassa.

Jos laitan kaiken tähän kerralla niin voisi tulla liian pitkä kirjoitus kerralla luettavaksi.

Palataan!

T. Veikko