Olet nyt 18-vuotias, joten iskän on aika puhua rahasta. Jokaisen vanhemman tehtävä on siirtää hyväksi kokemiaan elämäntapoja jälkipolville. Tässä kirjoituksessa kerron sinulle, että miten minä olen asennoitunut rahaan elämäni aikana. Sinä tietenkin itse päätät, että miten näihin neuvoihin suhtaudut.

Jo 12-vuotiaana olit viisas viikkorahan kanssa, et ostanut karkkia vaan säästit ostaaksesi jotain järkevää kuten urheiluvarusteita. Olin jo silloin ylpeä viisaudestasi, siihenhän ei sinua kukaan pakottanut. Valitsit säästämisen itse.

Osasit myös ansaita paremman viikkorahan ottamalla koulun kieliopinnoista hyviä numeroita.

Juuri sitä elämä on, omalla työllä ansaintaa ja säästäväisyyttä. Hankintoja tehdään tarkkaan harkiten, välttäen rahan tuhlaamista.

 Pitkän aikavälin rahankäyttösuunnitelma

Olet nyt täysi-ikäinen ja siirryt työelämään lähivuosina. Alat siis ansaita rahaa, ja myös käyttää sitä. Jo hyvin nuorena oivalsit säästämisen hyödyt. Se on hienoa! Kannustan sinua jatkamaan sillä linjalla. Seuraavassa annan sinulle muutaman esimerkin, jotka itse olen havainnut toimiviksi ja erittäin tärkeiksi.

Olen käynyt kursseilla oppimassa raha-asioita, eli sitä miten rahaa ansaitaan ja miten sen kanssa pitäisi elää. Olen myös tehnyt virheitä raha-asioissa. Toivon, että sinun ei tarvitse tehdä samoja virheitä, siksi tätä tekstiä kirjoitan. Tässä muutama kulmakivi raha-asioihin:

  1. OPI SÄÄSTÄMÄÄN

Säästä kahden vuoden elinkustannusten verran pankkitilille tai muuhun turvalliseen paikkaan, esimerkiksi hyvien firmojen osakkeisiin. On hyvä olla puskurikassa pahan päivän varalle.

  1. SIIRRÄ ASUNTOKAUPPAA

Älä osta omaa asuntoa ennen kuin olet täyttänyt 30 vuotta, ellet ole jo siihen mennessä vaurastunut niin paljon, että voit ostaa asunnon melkein ilman lainaa.

  1. HARKITSE AUTONOSTOA

Älä koskaan osta kallista autoa vaan osta sellainen käytetty auto, joka on jo menettänyt uutuusarvostaan vähintään 40 prosenttia. Harkitse tarvitsetko autoa lainkaan.

  1. INVESTOI TYÖHÖSI

Jos sinulle kertyy rahaa työsi seurauksena, mieti tarkkaan miten käytät sitä rahaa. Investoi ensin takaisin työhösi ja sitten vasta itseesi.

Käsitelläänpä edelliset neljä neuvoa hieman yksityiskohtaisemmin:

Kuinka rakennetaan kahden vuoden puskurikassa?

Kuvitellaan, että elinkustannuksesi ovat minimissään 1500 euroa kuukaudessa, siis asunto, ruoka ja pakolliset kulut. Tavoitteesi on saada puskurikassaan kahden vuoden elinkustannukset eli 36 000 euroa. Miten tuo raha saadaan kasaan?

Jos aloitat 20-vuotiaana säästämään 300 euroa kuukaudessa, on sinulla 10 vuoden päästä tuo summa kasassa. Jos et pysty aluksi laittamaan säästöön noin paljon, laita edes 100 euroa kuukaudessa ja korota summaa tulojesi kasvaessa. Päätä kuitenkin, että tuo summa on säästössä viimeistään 10 vuoden kuluttua.

Jos sijoitat säästöjäsi järkevästi, on se raha sinulla nopeammin. Tässä asiassa voin antaa sinulle muutaman vinkin sitten kun olet aloittanut ja saanut muutaman tonnin säästöön.

Hanki oma asunto vasta kun olet täyttänyt 30 vuotta

Monissa Euroopan maissa nuoret ihmiset eivät ota asuntovelkaa niin paljon ja niin aikaisin kuten Suomessa tehdään. Se on viisasta, koska omistusasuminen rajoittaa liikkumista työn mukana.

Tulevaisuudessa ihmiset liikkuvat entistä enemmän työn perässä eri puolille maailmaa. Sinäkin puhut jo viittä kieltä vaikka olet noin nuori. Suurella todennäköisyydellä työsi löytyy ulkomailta.

On siis viisasta siirtää asunnon hankkimista 30 ikävuoden tuolle puolelle. Itse ostin ensimmäisen omistusasunnon 39-vuotiaana. Se oli viisasta jälkikäteen arvioituna. Tuossa kohtaa minulla oli säästössä niin paljon, että pystyin maksamaan ensimmäisen oman asuntoni käteisellä melkein kokonaan.

Vuokralla asuminen on erittäin toimiva ratkaisu nuorempana. Ei tarvitse murehtia asuntojen arvojen heilunnasta ja on vapaa liikkumaan.

Jos vaurastut omalla työlläsi aikaisemmin, niin sitten asuntoon sijoittamien voi olla hyvä idea. Mutta suurta asuntovelkaa älä ota nuorena!

Lukaise myös tämä:

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2013/11/21/luopukaa-jo-omistusasumisen-ihannoinnista/201316129/310

Auto on huono investointi

Tästä minulla on karvaita kokemuksia. Olen hävinnyt autokaupoissa 10 vuoden ruokarahat. Nuorempana luulin, että heti kun vähänkin on varaa, niin pitää ostaa uusi kallis auto. Ei pidä! Se on rahan hukkaamista. Autot menettävät arvonsa nopeasti, älä siis koskaan osta kallista autoa. Käytä rahasi viisaammin.

Osta auto vasta kun sen arvo on pudonnut vähintään 40% uuden vastaavan hinnasta. Anna muiden kärsiä arvonalennus, ole sinä viisas tässä asiassa. Harkitse myös tarvitsetko autoa lainkaan.

 Investoi ensin työhösi

Tämä on ollut yksi tärkeimmistä asioista, jonka olen bisneskursseilta oppinut, ”investoi ensin työhösi ja sitten vasta itseesi”.

Tämä koskettaa erityisesti yrittäjiä ja ammatinharjoittajia. Jos sinusta tulee joskus yrittäjä, niin menestyt paremmin noudattaessasi tätä neuvoa.

Kun yrittäjä alkaa menestyä ja saa ensimmäisiä suuria osinkotuloja, on kiusaus suuri mennä ostamaan se iso asunto ja kallis auto. Eli kovalla työllä hankitut rahat tuhlataan itseen heti. Jos sitten tulee ongelmia työelämässä, kuten niitä aina välillä tulee, ei ole sitä puskurikassaa, jolla ongelmat ratkaistaan.

Eli säästäminen, järkevät hankinnat ja vaikeisiin aikoihin varautumien ovat myös menestyvän yrittäjän ja ammatinharjoittajan tärkeimpiä ominaisuuksia. Pidä nämä asiat mielessäsi, jos alat yrittäjäksi.

Matkustelusta pari sanaa

Moni tekee ihan turhia ja kalliita lomamatkoja nähdäkseen ”kulttuureja”. Vältä sinä sitä ja laita raha säästöön, kulttuureja voi katsella myös TV:stä. Jos haluat rentoutua, niin hyviä ja edullisia kohteita löytyy myös Euroopasta.

Työmatkat ovat eri asia. Jos matkaan sisältyy jotain ansaintaan liittyvää, voi sen tehdä kauas ja vähän kalliimminkin.

Tässä olivat minun ensimmäiset ohjeet sinulle raha-asioihin. Kuten alussa sanoin, sinä itse päätät miten näihin neuvoihin suhtaudut. Olet viisas tyttö, osaat kyllä.

”Säästäminen on perushyve, tuhlailu on tyhmyyttä.”

Siinä on minun elämänkokemukseni ydin raha-asiassa.

Terveisin Iskä

PS. Tässä vielä minun oppi-isäni video, joka on todellakin katsomisen ja oppimisen arvoinen: