Olen tehnyt työtä duunarina ja yrittäjänä Suomessa 35 vuotta. Aloitin 18-vuotiaana, jolloin myös lopetin koulut. Samaan aikaan olen toiminut yrittäjänä 11 vuotta Virossa ja 7 vuotta Madeiran saarella, joka kuuluu Portugalille. Minulla on siis pitkä kokemus työn tekemisestä ja yrittäjyydestä kolmessa maassa.

Tässä kirjoituksessa avaan kokemuksiani ja näkemyksiäni vapaan YRITTÄJÄN näkökulmasta. Virkamiehet ja poliitikot näkevät asiat eri tavalla. En mene yksityiskohtiin vaan tööttään tähän kirjoitukseen yrittäjämäistä tajunnan virtaa parin A-nelosen verran.

 

Suomi nousi yrittäjyydellä

Jos joku ei vielä tiedä, niin kerron aluksi, että kaikki hyvinvointi on lähtöisin yrittäjiltä. Suomen tähänastinen hyvinvointi on edellisten yrittäjäsukupolvien aikaansaannos. Tehtaat ovat olleet alun perin yrittäjien perustamia ja ulkomaankaupasta saatavat tulot ovat isolta osin yrittäjien ideoiden ja työn tuotosta.

Pelkkien monikansallisten suuryritysten varassa hyvinvointivaltio ei pyöri. Katsokaa vaikka Afrikkaan.

Historiaa tuntevat muistavat, että Tampereen nousu hyvinvointikaupungiksi oli legendaaristen yrittäjien kuten esimerkiksi James Finlaysonin, Wilhelm Von Nottbeckin ja Emil Aaltosen ansiota. Oli monia muitakin tietenkin.

Kerron tämän siksi, että Suomeen on pesiytynyt harha-ajatuksia, että hyvinvointivaltio olisi poliitikkojen ja Ay-liikkeen ansiota. Ei ole. Vain yrittäjät synnyttävät ja ylläpitävät hyvinvointivaltion. Kärjistäen voi sanoa, että kaikki menisi hyvin yhteiskunnassa vaikka poliitikot ja Ay-liike katoaisivat muutamaksi vuodeksi.

Sen sijaan, jos yritykset katoaisivat, kaikki romahtaisi heti. Suomesta tulisi kehitysmaa.

Tilastojen mukaan yli 100 000 teollisuustyöpaikkaa on jo kadonnut. Suomi lähestyy kuilun reunaa.

Viro nousee yrittäjyydellä

Ihmisen muisti on lyhyt, joten kertaan hieman: veljeskansamme Viro itsenäistyi kommunistien pakkovallasta vuonna 1991 eli vain 25 vuotta sitten. Maan talous ja yhteiskunnan rakenteet oli tuhottu. Ei ollut eläkerahastoja, eikä merkittävää yritystoimintaa.

Ryssä vei minkä irti sai.

Ennen sotia Viron elintaso oli korkeampi kuin Suomen, sitäkään tuskin moni suomalainen haluaa muistaa.

Nyt Viro ponnistelee takaisin menetettyyn hyvinvointiinsa sillä ainoalla mahdollisella tavalla. Yrittäjyydellä. Se on se tapa, jolla Suomikin ennen sotia ja sotien jälkeen nousi. Mitään muuta tietä kun ei ole, koska meillä ei ole öljyä mitä pumpata systeemin rahoittamiseksi.

Samaan aikaan kun Suomen poliitikot ja Ay-liike tekevät kaikkensa karkottaakseen yrittäjät, niin Viro luo yrittäjyydelle optimaalisen olosuhteen. Ei ole vaikeaa arvata miten tässä lopulta käy: Suomen valtion velkataakka kasvaa ennätysvauhtia kun samaan aikaan Viro on pysynyt, talouskriiseistä huolimatta, lähes velattomana.

Viroon on syntynyt jo noin 5000 suomalaisomisteista yritystä, joissa työskentelee arviolta 27 000 henkilöä. Lisäksi tietenkin syntyy työpaikkoja palveluihin, joita yrittäjät ja työntekijät käyttävät. Aika mukavasti on siis Viro saanut vetoapua suomalaisilta yrittäjiltä. Kiitämme maksamalla veroja ja investoimalla Viroon.

Kumma, että tästä ei isommin puhuta Suomessa. Ei kehdata ilmeisesti. Vironhan piti olla ikuisesti se köyhä ja säälittävä pikkuveli, jossa käydään viinaostoksilla ja ilotaloissa.

Madeira – yrittäjän etätyöparatiisi

Portugali on kolmas maa, jonka yrittäjyysilmapiiriä tunnen kohtuullisen hyvin.

Kun Portugalista haetaan kaikkein kauneinta ja rauhallisinta paikkaa, on se tietenkin Madeiran saari keskellä Atlantin valtamerta, 400 kilometriä Kanarian saarilta pohjoiseen. Marokon Casablanca on Madeiraa lähinnä oleva mantereen kaupunki, sinne on matkaa 500 kilometriä.

Madeira ei ole massaturismin pääkohde, koska hiekkarantoja on vähän. Mereen kyllä pääsee helposti uimaan. Sosiaalista siirtolaisuutta ei Madeiralla myöskään ole, koska sijainti ja sosiaaliturva eivät siihen kannusta. Luojalle kiitos.

Madeira on elinkustannuksiltaan häkellyttävän halpa Suomeen verrattuna, siksi siellä työskentely on kuin rahaa laittaisi pankkiin. Kuukauden ruoka- ja palvelulaskussa säästää helposti lentolippujen hinnan.

Yrittäjä on yleensä melko levoton ja luova otus. Paikallaan oleminen ja palmun alla pitkään makaaminen ei ole meitä varten. Jos on kiinnostunut etätöistä luonnoltaan upeassa paikassa, jossa on lisäksi täydellinen substrooppinen ilmasto, on Madeira hyvä valinta.

Esimerkiksi digitöiden ja muun markkinoinnin teettäminen Madeiralla on puolet halvempaa kuin Suomessa. Koulutettuja englantia puhuvia ammattilaisia on tarjolla riittävästi.

Sijoitusasunnon hankkiminen Madeiralta on osoittautunut järkeväksi, suomalaisia kausivuokralaisia on helpohkoa löytää.

Summa summarum

Tämän kirjoituksen tarkoitus oli herättää ajatuksia. Suomi on niin jumissa verrattuna näihin kahteen muuhun paikkaan, että suorastaan hirvittää miten maalle käy.

Suomen uusi ”porvarihallitus” on ensimmäisen vuoden toiminnan jälkeen saanut aikaiseksi vain rikesakkojen korottamisen. Senkään verotempun kerrannaisvaikutusta ei ymmärretä. Köyhä ymmärtää, jos vahingossa saa pienestä ylinopeudesta 345 euron rikesakon. Siinä menee kuukauden ruokarahat tai luottotiedot.

Suomi lakkoilee, verottaa ja sääntelee itsensä velkasuohon.

Sen sijaan Viro ja Portugali tekevät asioita paljon enemmän oikein.

Jos olet yrittäjä tai yrittäjähenkinen duunari, käännä katseesi Suomen rajojen ulkopuolelle. Annoin tässä esimerkkinä kaksi hyvää kohdetta. Muitakin toki on.

T. Veikko